Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bibli se nachá mnoho věcí, které se skutečně udály . Je to doložené jinými písemnostmi a archeologickými výzkumy. Vznik světa pospaný Bibli odpovídá současnému poznání vzniku vesmíru, Biblické příběhy jsou zejména poučení. Jak říkal J. Werich, že rád čte Bibli a podle něj je velmi zajímavá pasáž o vyhnání Evy a Adama z ráje. Podle jeho výkladu byli vyhnání z nevědomosti a dostali se do pekla otázek.

0 0
možnosti

"Vznik světa pospaný Bibli odpovídá současnému poznání vzniku vesmíru" 8-o;-D8-o;-D8-o;-D

1 0
možnosti

J88o93s60e21f 64P15o21t39r

10. 5. 2016 20:12

Dole pan Jaroslav Kvapil předhazuje jako největší zločin katolické církve geocentrismus.

Pane Kvapile, měl byste se trochu poučit.

Již staří Řekové měli tušení, že Země obíhá Slunce. Protože ale byli vědci, potřebovali důkaz a ten jim mohla dát jedině zemská paralaxa. Jenže vůbec netušili, že hvězdy jsou tak daleko - paralaxu nezměřili, takže Země je středem. K tomu Ptolemaius stanovil umělou orbitu pro pohyb planet a celý starověk a středověk tak fungovaly předpovědi zatmění a pohyb planet a svět se zdál jasný

Katolická církev se zabývá pouze vztahem člověk - společnost - Bůh a pro hmotný svět přijala názory Aristotela. Aristoteles jako Řek, prohlásil - Země je středem. Proto církev prosazovala geocentrismus

Pak přišel Koperník, což ovšem byla teorie, kterou dokázal až za 70 let Kepler.

Dokonce i předchůdce Keplera, Tycho Brahe kolem roku 1620 odmítl Koperníkovu teorii, protože stejně jako Řekové nebyl schopen změřit paralaxu.

Dneska, když se mění paradigma vědy jde o vývoj, když k tomu dochází ve středověku, nebo se to týká katolické církve tak je to tmářství a zpátečnictví. Jenže nic není černobílé, ani marxistická, či neomarxistická výchova podstatné části českého národa.

0 0
možnosti
Foto

Již staří Řekové měli tušení, že Země obíhá Slunce, ale vědecky to zdůvodnil Kepler, a Papež Pavel III., se všemi poctami přijalKoperníka, který mu věnoval svůj spis „O pohybu nebeských těles“, jmenovalKopernika členem Papežské akademie. Jinak první církevní latinská škola v Čechách byla vPraze u sv. Víta z roku 1068, která pravděpodobně existovala již před tímtodatem. První ženou v dějinách, jež se stala univerzitní profesorkou, bylaTrotula di Ruggiero na církevní lékařské fakultě univerzity v italském Salernuv 11. století. Proslavila se jako vynikající diagnostička chorob. Církev vestředověku zakládala univerzity Sv. Albert Veliký, dominikán, profesor pařížskéSorbonny a později biskup v Řezně (13. stol.), byl znám mimo jiné i jakovýznamný přírodovědec, který popsal většinu druhů tehdy existujících ryb,františkán Roger Bacon v té samé době vynalezl brýle, kněz a učenec JanSalisbury vynikl mimo jiné i jako astronom, který vytyčil jasné hranice meziastronomií, tj. vědou a astrologií čili pověrou, Církev např. nikdy nedefinovala, jestli Zeměje placatá nebo kulatá, k tomu se necítila kompetentní, to přenechala přírodnímnaukám. Jak řekl sv. Augustín Bible neučí člověka, zda je země kulatá anebo není, ale učí člověka jak dosáhnout spásy.

0 0
možnosti
Foto

Mám pro Vás smutnou zprávu. Ne všichni ateisti dychtí po pohádkách tak, jak byste si to představovala.

1 0
možnosti

J15o17s93e35f 87P43o52t30r

10. 5. 2016 19:46

Paní autorko máte naprostou pravdu.

Ale nejsou to jen pohádky, jsou to všechny béčkové a céčkové filmy o konci světa, o zlých mimozemšťanech, nestvůrných zvířatech a podobně - vždy se najde mimořádně obdařený muž, nebo žena, zachrání svět a pohádky pro dospělé končí dobře, stejně jako pohádky pro děti. A takové pohádky sleduje a věří jim tak asi 80% české dospělé populace.

A to nemluvím o horoskopech , magii, hádání z ruky - hádání z ruky přes TV kanál, ezoterika, čínská medicína, mimozemšťané ..... Zkrátka těch pravých ateistů v ČR byste na prstech dvou rukou spočítali. Pár se jich také potuluje zde na iDNESU.

0 1
možnosti

V každej rozprávke je skrytá múdrosť medzi riadkami... A že sú Češi neznabohovia - mi pripadá sympatickejšie ako prehnané extrémne kresťanstvo Slovákov(-: :-)

0 1
možnosti
Foto

1) „V každej rozprávke je skrytá múdrosť medzi riadkami“ — No jen aby. U těch „klasických“ bych snad souhlasil, ale řada moderních pohádek jsou vyprávěnky bez moudrosti.

2) „A že sú Češi neznabohovia - mi pripadá sympatickejšie ako prehnané extrémne kresťanstvo Slovákov(-:“ – pokud má někdo své neznabožství vyargumentované, dobře zdůvodněné, je mi sympatická jeho poctivost. Stejně tak jako křesťan mám svou víru zdůvodněnou.(*) U nás potkávám spíš proticírkevní nálady, které vyrůstaly z katolické nadvlády a byly přikrmeny desetiletími komunistické indoktrinace; lidé jsou tu začasté „ateisty“ (sic) „z tradice“ – podobně jako u vás bude víc „křesťanů z tradice“, kdy nejde často primárně o víru, o vztah s Bohem, ale o příslušnost k té či oné církvi. Ani jedno mi nepřipadá poctivé.

---

(*) Pozor – ani v jednom případě nejde o důkaz – ani Boha, ani svět bez Boha nelze žádným způsobem dokázat.

0 0
možnosti

Fajné. Paní von Franz jsem četl a je to pozoruhodné, co jungiáni všechno v pohádkách vyšťourají. Lidé fungují už asi sta tisíce let na příbězích a pohádky a mýty obsahují ty nejstarší příběhy, i když byly inovovány v průběhu času. Zajímavé je, že každý mýtus, který lidé "objeví" naopak přetváří lidi k obrazu svému...Některé prvky jsou univerzální: jako potřeba mít jasno o stvoření světa, o stvoření člověka, o tom, jaký je smysl lidského života - to jsou univerzální potřeby, které neodstranila zatím ani věda. Materialističtí vědci sice říkají, že bohy k ničemu nepotřebují, ale smysl života na úrovni náboženství nikomu dát neumějí - umějí ho ovšem sebrat.

4 0
možnosti
Foto

Děkuju za tuhle větu:

„Materialističtí vědci sice říkají, že bohy k ničemu nepotřebují, ale smysl života na úrovni náboženství nikomu dát neumějí - umějí ho ovšem sebrat.“

Tesat ji do kamene. !R^

1 0
možnosti

pani kolegyne, problem je ze ten cesky athesimus mame nauceny ze skoly a medii jako povinny. takze mnoho tech "atheistu" to tak neproziva.:-)

1 1
možnosti
Foto

Jak níže nakousl pan Kvapil, on ten český ateismus ve skutečnosti není ateismem, ale častým negativním vztahem k církvím, zejména k církvi katolické.

Ve skutečnosti jde o směs pohanství, agnosticismu a „něcismu“. Mnoho lidí si zvyklo na „hamburgerovou víru“(*) – hlavně aby to bylo rychle a aby to člověka moc nestálo.

---

(*) v jedné diskusi píšu: „... něcista bude hrdý na to, jak je duchovní (na rozdíl od těch ‚přízemních materialistů‘), ale zároveň si bude dávat setsakra pozor, aby se mu ta jeho ‚hamburgerová víra‘ nepletla do života. Nejlépe ‚jogínem za tři měsíce‘ a ‚nirvána korespondenčním kursem‘, do toho nějaký ten horoskop a léčivé kameny a v nejhorším to stihne v příštím životě, na který se docela těší (na rozdíl od buddhisty, hinduisty..., kteří se snaží z karmického koloběhu utrpení co nejdřív vysvobodit)...“

2 1
možnosti

Tak to jsem asi výjimečný ateista, já nemusím pohádky a to již od dětských let, kdy jsem pochopila, že to jsou „pohádky“ jsem prostě realista.. takže stejně jako nevěřím pohádce o bohu, tak ani té třeba o Karkulce ;-)

1 1
možnosti
Foto

Já jako křesťan také nevěřím pohádce o Bohu, já věřím tomu Bohu.

Ale pro změnu budu asi výjimečný věřící, když mám rád pohádky (ve filmu především ty kreslené; hrané mě moc nebraly ani mých prvních 16 bezvěreckých let). ;-)

2 0
možnosti

Pohádkou je s výjimkou některých dokumentů všechno, co se natočí nebo napíše, na množství hastrmanů nehledě. Některé žánry se pravda tváří seriózně, ale z podstaty věci, je to stejné.

2 0
možnosti

A to říká kdo, že jsou Češi ateisti? Je velký rozdíl mezi tím, že náš stát je sekulární a že jsou lidé ateisté. Já třeba ateista jsem, přesto mám rád biblické příběhy a biblická podobenství. Mimořádná je také postava Ježíše Krista, ať už existoval nebo ne. To, co Češi odmítají, jsou církve, zejména katolická se svými zpozdilými dogmaty, nařizováním a ingerencemi do života lidí. Jinak je to tak, jak jste napsala.

6 1
možnosti
Foto

„zejména katolická se svými zpozdilými dogmaty“

Která konkrétní „zpozdilá dogmata“ máte na mysli?

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS