Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zimní elegie aneb Jak se žije s úzkostnou poruchou

Kapitola z imaginárního deníku člověka, kterému se úzkosti už slušně promítají do těla. Možná Vám to pomůže někoho pochopit. Třeba i sebe.

Tak jo, jdeme na zteč. Cesta do města se podobá výpadu do nepřátelského území. Tělo je stažené úzkostí, ačkoli mozek žádný pocit strachu nehlásí. Emoce si provozují svou vlastní politiku, často nesrozumitelnou. Nemá to žádná pravidla, dělá si TO, co chce.

Už tak nerovný chodník z rozviklaných dlaždic se povážlivě vlní. Naštěstí se zatím nikdy nevztyčil, aby mi dal ránu do nosu. Snad to tak daleko ani nedojde. Jenže ramena ztuhla na kámen, vidění je rozostřené a vědomí taky. Doufám, že nikoho známého nepotkám, abych nemusela komunikovat. Aby se, nedej Bože, nezeptal jak se mám. Stávám se pomalu americkým profíkem ve lhaní. "I´m fine, and you?" „Je vidět, že se ti daří dobře, jseš taková usměvavá…“ Ach jo. Za všechno si můžu sama. I ten tlak na sebe vytvářím ve své hlavě. Nejsem žádným středobodem světa, aby mě někdo posuzoval a hodnotil, jak moc pracuji a kolik vydělávám. Proč mi má záležet na tom, co si o mně kdo řekne?

Tak trochu nevím, co si se životem počít. Každá varianta se jeví jako špatná. Nechat se živit přítelem nebo státem a smířit se se spokojeným životem předčasné důchodkyně? Nakoupit, uvařit, nádobí, procházka, Rosamunde Pilcherová, možná dobrovolnictví v nemocnici. Nebo riskovat zaměstnání v administrativě s nekonečným tlakem na výkon a nepřetržitým studiem novinek v zákonech? Neustále podstupovat boj s haprující pamětí, devastovanou nezbytným rychločtením textů, a směřovat tak k dalšímu zhroucení? Nevím.

Často si přeju, aby mi byla naznačena správná cesta. Vždycky ke mně všechno přicházelo samo, jakoby mimochodem. A teď najednou stojím na křižovatce – už hezky dlouho – a nic. Žádná nápověda, žádná náhoda, intuice mlčí. Už jsem si aspoň přiznala problém: fakt nejsem v pořádku, to se nedá okecat. Ale hrát to na invalidní důchod? Ho hó, bez boje se nevzdám!

Dýchej zhluboka a udržuj optimistický výraz obličeje. Nebo aspoň neutrální. Nemusíš ještě kazit náladu lidem okolo. Hlavně neudělat chybu, dávat pozor na auta, rukavice, peněženku a klíče. Zvláštní: mám-li přesné zadání úkolu ve známém prostředí, problémy mizí. V supermarketu se pohybuji jistě, dělám vlídné ústupky ostatním kupujícím, občas daruji nějaký úsměv. To zvládám skvěle. Nebo domácí práce. Čím víc, tím líp – pak sebeúcta stoupá. Že bych si na to zřídila živnost? To by byla bomba. Bývalá manažerka pomocnicí v domácnosti! Pořád ze mě ještě to utrpení nevymlátilo ješitnost a hrdost. Možná to teprve přijde. Jestli se propadnu ještě hlouběji.

Nepřetržitě koukám pod nohy, abych udržela rovnováhu. Autopilot totiž nefunguje a povysunutá dlaždice by se mohla stát fatálním problémem. Je to hnus, po čem šlapeme. Směsice štěrkového zimního posypu, neuklizeného zetlelého listí, vajglů a psích hoven. Rozpadající se zeď továrního dvora, odpadky rozmetané větrem kdovíodkud. Reklamní leták se v mokru proměnil v beztvarou špinavě barevnou kaši, připomínající zvratky. Kombinováno s padající mlhou v šedém přízračném dni to působí jako průchod vnější sférou pekla. Náladu to rozhodně nezvedne. Zvedá se mi jen žaludek.

V ulici u pošty parkuje zasněžené auto. Někde poblíž v noci sněžilo? Škoda, tady jsme takové štěstí neměli. Nějaké dítě hráblo bezstarostně oběma rukama do sněhu na kapotě a zanechalo v něm svou stopu: vypadá jako otisk křídel malého cherubínka.  Jako by se ten malý andělík v bělostném snížku rozkošnicky vyválel, ale hmotná byla jen jeho křídla. Hm, Čapek by měl radost. Škoda že se neumím takhle dívat kolem sebe pořád.

Většinou mívám na hlavě nějakou deku, která mi zabraňuje doopravdy vidět. Buddhista by se vyjádřil poetičtěji – mluvil by o vrstvách závojů, které mi brání prohlédnout iluzorní povahu věcí. Já si spíš myslím, že iluzí je právě ta představa, že po hodinách strávených v pozici lotosového květu dokážu zahlédnout celou a nahou pravdu, realitu jaká je - „an sich“. Mám už celkem dost zkušeností s tím, jak se pohled na svět dramaticky mění vlivem momentálního stavu mozkové chemie.

Takže bych spíš zvolala s Pilátem: „Co je to pravda?“ Pilát bývá za tuto větu ostouzen a nenáviděn, ale já ji nevnímám jako arogantní posměšek. Mohl to být docela dobře výraz existenciální úzkosti a nerozhodnosti, na čemž by nebylo nic divného, když si představíme řvoucí a zfanatizovaný dav, proti kterému stál a nevěděl, co má dělat. Taky to nevím.

Ale jeden úkol z dnešního seznamu je splněn: nákup.

 

Autor: Kateřina Štojrová | středa 27.4.2016 9:14 | karma článku: 14,87 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Kateřina Štojrová

Koronavirus má potenciál uzdravit svět

Omlouvám se všem, co nemohou ani čut slova křesťanství, Kristus a Antikrist. Omlouvám se všem ekonomům a křesťanským teologům za mou soukromou představu o spáse světa.

30.3.2020 v 12:14 | Karma: 16,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Jak plníte bobříka odvahy?

Měli jste rádi tábory a bojové hry? Já jsem kolektivní zábavu a jakékoli závodění nesnášela. Ale teď spolu s vámi hraju jednu obří bojovku. Vítězství je jisté, nebojte.

28.3.2020 v 9:27 | Karma: 9,47 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Kde končí tolerance? (2)

Tato otázka stále visí ve vzduchu. Co všechno bude ještě schopna tolerovat příroda, aniž by nás začala „natvrdo“ ničit? Kolik kulturních světů se vejde do Evropy? Kolik skandálů a kauz ještě sneseme na naší politické scéně?

23.8.2017 v 17:50 | Karma: 18,09 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Právo na dítě aneb Kdo se tady úplně zbláznil

Nedávno si několik politiků vyměňovalo názory na hranice asistované reprodukce. Který z jejich názorů už není možné považovat za normální? A je vůbec potřeba, abychom se vzájemně takto nálepkovali?

28.4.2017 v 19:03 | Karma: 30,87 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Prosím, prosím ukliďme Česko!

Tak konečně jsem to udělala. Vzala jsem doma velký pytel, rukavice, a vydala jsem se vyčistit svou oblíbenou procházkovou trasu od odpadků. Nikdo jiný to za mě totiž neudělá.

29.3.2017 v 11:06 | Karma: 18,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Když mě něco nenechává v klidu, ráda o tom píšu, ať je to cokoliv. Urovnávám si tak myšlenky. Budu ráda, pokud Vás výsledky mého vnitřního úklidu potěší nebo přimějí k zamyšlení.

Seznam rubrik