Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kantáta o kávě (a čokoládě)

Kofein stimuluje centrální nervový systém a srdeční činnost, potlačuje únavu, udržuje nás ve stavu bdělosti, bystří myšlení a vyvolává lehce euforické nálady. Je to všechno? Nebo má tento povolený doping i svou odvrácenou tvář?

Nejprve malá sonda do Vašich preferencí: je tu snad někdo, kdo vůni kávy nesnáší? Nenávidí skřípění ručního kávomlýnku nebo pronikavé syčení espressa? Kdo se ještě nepokoušel vybrat za pomoci svých čichových buněk a snaživého prodavače tu nejlepší sortu kafe pro milovanou babičku, ochotnou sousedku nebo vybíravého přítele? Kdo si ještě nikdy, fakt nikdy nekoupil coffee to go, aby si připadal trochu víc in? Nenechal se zlákat motivem kávového zrna na jedné nejmenované čokoládové tyčince? Kdo snad nemá rád tmavě hnědou barvu?

Předpokládám, že takových Vás moc nebude. Káva je věrná souputnice našich životů už několik století. Její vůni spojenou s různými emocionálními zážitky máme nesmazatelně zapsanou v části mozku zvané limbický systém. Jakmile se znovu otře o náš nos, vynořují se emočně zabarvené vzpomínky: na nedělní poobědovou siestu s rozhlasovou pohádkou, na domácí svačinky u kuchyňského stolu s ovocnými koláči a bábovkou, na početné rodinné sešlosti s historickým porcelánovým servisem, silnou překapávanou kávou, kopcem šlehačky a následnou kinetózou při cestě domů. („Taťkóó zastav! Rychle!“)

Nostalgicky vzpomínáme na první (a zároveň možná poslední) snídani do postele s mužem našeho života. (Kdo by pořád řešil drobky na prostěradle, že.) Nebo se nám vybaví ranní mžouravé rozjezdy v kanceláři a večerní obrovské studentské kafe, aby se dalo do noci učit.

Možná máte rádi stejně jako já, když při cestě vlakem káva z kelímku provoní vagón a vytvoří dojem určité domácké intimity. A u některých zvláštně disponovaných jedinců vyvolá nutkavou chuť na čokoládu; neboť jak známo, čokoláda s kávou se vzájemně milují a tvoří fantastický pár.

Na tomto místě ale musím svůj voňavý chvalozpěv utnout a přehodit výhybku. Nemáte náhodou dojem, že jste ustavičně v silném stresu, špatně se soustředíte, cítíte neklid, hůř usínáte nebo je Váš spánek nekvalitní? Máte někdy pocit, že nevnímáte dobře smysl textu, že Vám dělá problémy sestavit rozvitou větu, že si nic nepamatujete? Nebo Vás dokonce trápí závratě, rozmazané vidění, buší Vám srdce, potíte se, až se to skoro podobá panické atace?

Pak mám pro Vás potenciálně špatnou zprávu: viníkem může být kofein v kávě, kole a energetických nápojích. A taky tein v pravém čaji (ano, i v tom superzdravém zeleném). Bohužel mám silné podezření, že ani tolik opěvovaná vysokoprocentní čokoláda není bez viny. Nakonec možná ona je ten nejzáludnější zakuklený nepřítel. Kofeinu (nebo přesněji theobrominu) v sobě nemá až tolik, takže si výše uvedené nepříjemné příznaky tak snadno nespojíte s tou půlkou bonboniéry, co padla za vlast před uzávěrkou. Potíže se totiž neobjeví tak náhle. Co z toho tedy vyplývá: že kdo je přecitlivělý na kofein, měl by se kávě a čokoládě vyhýbat uctivým obloukem. A to jsem já. Možná, že i Vy. Život je fakt těžkej. A to je na můj vkus dost smutné finále této drobné oslavné kantáty.

__________________________________

Poznámka pod čarou:

Vždycky jsem si myslela, že Kantáta o kávě Johanna Sebastiana Bacha je ódou na tento fenomenální nápoj. Ale tak jednoznačné to není. Tato milá malá fraška se jmenuje Schweigt stille, plaudert nicht (BWV 211), a to podle úvodních slov vypravěče, kterými zřejmě na začátku hudební produkce uklidňoval posluchače v salonu nebo kavárně. V 18. století totiž káva zrovna přišla v Německu do módy, hojně se pila a diskutovala, ale ne všem to bylo po chuti. Autorovi libreta Picanderovi tedy zřejmě ne, protože hlavní postava jeho minipříběhu slečna Lieschen se pod otcovým vyděračským nátlakem nakonec své oblíbené drogy vzdala. Bach však k libretu ještě dvě části přidal a tím vyznění textu pozměnil. Na konci se pak zpívá něco jako: „Tak jako kočky nenechají myši na pokoji, staré panny, matky i babičky pijí kávu dál, tak kdo by dcery pro to samé zesměšňoval.“ ... Takže co myslíte: dáme si to presso nebo už raději ne?

Zdroj: Wikipedie

 

Autor: Kateřina Štojrová | pondělí 25.4.2016 21:53 | karma článku: 12,34 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Kateřina Štojrová

Koronavirus má potenciál uzdravit svět

Omlouvám se všem, co nemohou ani čut slova křesťanství, Kristus a Antikrist. Omlouvám se všem ekonomům a křesťanským teologům za mou soukromou představu o spáse světa.

30.3.2020 v 12:14 | Karma: 16,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Jak plníte bobříka odvahy?

Měli jste rádi tábory a bojové hry? Já jsem kolektivní zábavu a jakékoli závodění nesnášela. Ale teď spolu s vámi hraju jednu obří bojovku. Vítězství je jisté, nebojte.

28.3.2020 v 9:27 | Karma: 9,47 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Kde končí tolerance? (2)

Tato otázka stále visí ve vzduchu. Co všechno bude ještě schopna tolerovat příroda, aniž by nás začala „natvrdo“ ničit? Kolik kulturních světů se vejde do Evropy? Kolik skandálů a kauz ještě sneseme na naší politické scéně?

23.8.2017 v 17:50 | Karma: 18,09 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Právo na dítě aneb Kdo se tady úplně zbláznil

Nedávno si několik politiků vyměňovalo názory na hranice asistované reprodukce. Který z jejich názorů už není možné považovat za normální? A je vůbec potřeba, abychom se vzájemně takto nálepkovali?

28.4.2017 v 19:03 | Karma: 30,87 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Kateřina Štojrová

Prosím, prosím ukliďme Česko!

Tak konečně jsem to udělala. Vzala jsem doma velký pytel, rukavice, a vydala jsem se vyčistit svou oblíbenou procházkovou trasu od odpadků. Nikdo jiný to za mě totiž neudělá.

29.3.2017 v 11:06 | Karma: 18,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Když mě něco nenechává v klidu, ráda o tom píšu, ať je to cokoliv. Urovnávám si tak myšlenky. Budu ráda, pokud Vás výsledky mého vnitřního úklidu potěší nebo přimějí k zamyšlení.

Seznam rubrik